| Prima pagină | Contact |

Cu ocazia primului Simpozion Național de Traumatologie cu participare internaționala, ce a avut loc la Buzău, Poiana Pinului, in perioada 10-11 octombrie, a fost constituita Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie (SRCUT).
Apariția in peisajul științific medical a acestei noi asociații profesionale a fost un eveniment mult așteptat de către toți chirurgii si in special de cei ce se ocupa direct de tratamentul urgentelor chirurgicale.
Domeniul urgentelor se întinde aproape in totalitate asupra activității medicale de la urgentele pediatrice chirurgicale sau medicale si pana la patologia de urgenta a bolnavului vârstnic si aproape ca nu exista patologie operatorie care sa nu se confrunte cu aspecte decizional-terapeutice vizând urgentele.
Abordarea cu succes a acestui aspect de patologie se face după mulți ani de experiența in domeniu.
Desigur ca pe primul loc ca număr si amploare sunt urgentele din domeniul specialităților chirurgicale si traumatologiei. Fiecare urgenta reprezintă un moment de decizie particulara, personalizata, in care fiecare chirurg isi probează experiența acumulata de-a lungul multor ani petrecuți in fata mesei de operație.
Urgenta chirurgicala nu-ti oferă nici răgazul unor investigații complexe si nici confortul unor intervenții elective, programate, iar pacientul, de cele mai multe ori cumulează diagnosticului lezional direct o serie întreaga de patologii asociate ce pot agrava rezultatul si prognosticul post-operator.
De aceea, indiferent de experiența acumulata, pe parcursul unei intervenții de mare amploare gestuala, chirurgul poate pendula emoțional intre « extaz si agonie ». Complexitatea urgentelor generează, prin responsabilitate si implicare directa, o presiune psihologica enorma, antrenând chirurgul si in bucuria reușitei dar, uneori si in dramatismul eșecului.
Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie are drept scop imbunatatirea radicala a calității actului medical specific urgentei. Pregătirea medicala a chirurgului ce se ocupa de urgenta trebuie sa fie completa, multidisciplinara si continua, pentru a putea rezolva in cursul intervenției operatorii orice leziune, indiferent de complexitate, scopul final fiind totdeauna salvarea vieții bolnavului.
Pornim de la premiza, de altfel demonstrata de-a lungul anilor in practica medicala, ca urgentele chirurgicale si traumatologice nu se pot practica de către orice chirurg si in orice locație hospitaliera.
Chirurgia de urgenta nu admite improvizații ! Actul operator trebuie efectuat de către echipe de specialiști in urgente, cu experiența solida in domeniu si intr-un timp cat mai scurt de la declanșarea procesului patologic. Activitatea de urgenta prespitaliceasca, infrastructura in plin proces de restructurare valorica, constituie o condiție absolut obligatorie ce se regăsește in rezultatul final al parcursului terapeutic. 
Suntem convinși, ca intr-un timp relativ scurt, noua societate se va impune ca un for științific si in același timp metodologic ce va contribui esențial la toate masurile ce se vor lua pentru a imbunatati calitatea actului chirurgical in urgenta.


Copyright © Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Traumatologie 2007-2020